Abokemeisje wint Britse vredesprijs

26/01/2018 11:38

Foto Angela Atim
Angela Atim met bestuurslid vzw Hélène van de Velde

Angela Atim, een van de Abokemeisjes en coordinator van ons sponsoringprogramma in Gulu, kreeg afgelopen november in Londen de prestigieuze Marsh Award for Peace Making and Peace Building.

De prijs, uitgereikt door Wilton Park, een agentschap van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken, gaat elk jaar naar iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot vredesopbouw in zijn of haar land.

Angela was een van de meisjes ontvoerd uit de school in Aboke in 1996. Ze was 14 jaar ten tijde van haar ontvoering en verbleef acht jaar in het rebellenleger, waar ze fysiek, psychologisch en seksueel werd misbruikt.

Na haar terugkeer in 2004 maakte ze haar middelbaar onderwijs af en behaalde een diploma ontwikkelingsstudies, met de steun van onze vzw. Later schreef ze een boek over haar ervaringen in het rebellenleger, The Lord’s Resistance Army Forced Wife System, en stichtte de organisatie Watye Ki Gen (letterlijk ‘wij hebben hoop’).

De organisatie helpt voormalig ontvoerde meisjes die zijn teruggekeerd uit het rebellenleger met de studies van hun kinderen, verwekt in de ‘bush’, en probeert het stigma rond deze problematiek te doorbreken.

Onze vzw helpt haar in deze taak door het schoolgeld te betalen van 127 kinderen geidentificeerd door haar organisatie, en fietsen uit te reiken aan 28 voormalig ontvoerde meisjes waarmee ze een transporthandeltje kunnen starten.

In juni 2014 sprak Angela de leiders van de Verenigde Naties en van 140 landen toe op de Wereldtop ter Beeindiging van Sexueel Geweld in Conflicten. De top vond plaats in Londen en werd voorgezeten door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, en actrice Angelina Jolie.

De vzw is trots op Angela. Zij is een inspiratie voor veel slachtoffers van seksueel geweld. Niet alleen is ze erin geslaagd de trauma’s uit het wrede rebellenleger te verwerken, maar ze heeft bovendien de kracht en energie gevonden om zich in te zetten voor andere meisjes die hetzelfde lot hebben ondergaan.

Ga terug