Bestuursleden vzw organiseren humanitaire missie in Noord-Oeganda

23/02/2018 09:27

Twee bestuurders van de vzw Sponsoring Kinderen Oeganda namen in februari deel aan een 10-daagse werkreis naar Lira in Noord-Oeganda.

Jan Cordonnier, ad-interim voorzitter van de vzw en Carmen Talloen, secretaresse maakten deel uit van een groep van 57 Vlaamse vrijwilligers, vooral medici en paramedici, die gratis consultaties deden voor de allerarmsten – mensen die zich geen gespecialiseerde medische verzorging in de staatsziekenhuizen of privé -klinieken kunnen permitteren.

Een team van chirurgen, oogartsen, verpleegkundigen en kinesisten trok dagelijks naar het Pope John Hospital in Aber, waar ze gemiddeld 48 oogoperaties, 60 operaties en 300 consultaties deden per week.

De kinesisten en verpleegkundigen hielpen patiënten bij hun revalidatie, vooral na beenamputaties en zware fracturen. Zij deden samen met een bandagist ook de voorbereidingen voor de opbouw van protheses, die in Belgie worden gemaakt en later zullen worden opgestuurd.

Twee andere ploegen trokken elke dag  naar dorpen rond Lira voor ‘outreach visits’. Elke ochtend werd in een half uur tijd een mobiel hospitaal in elkaar gestoken door de logistieke medewerkers.

In elke post kwamen gemiddeld 350 patiënten per dag langs bij de huisartsen en 150 kinderen bij de pediaters. De tandartsen deden zo’n 150 tandextracties per dag per post. De optiekers bezorgden 1800 brillen.

De groep deelnemers betaalden zelf voor hun reis. Hoewel onze bestuursleden, Jan en Carmen, Lira goed kenden, waren ze toch verrast door de ernst van de situatie in de dorpen. Zij troffen patiënten met ziekten waarvan men dacht dat ze uitgeroeid waren in Oeganda, zoals lepra, elephantiasis en waterhoofden door foliumzuur gebrek.

Naast consultaties deden de Vlamingen ook aan gezondheidsvoorlichting. Ze organiseerden informatielessen over familieplanning, voeding, tand- en lichaamshygiëne en deelden zo’n  1.000 Afripads, uitwasbaar maandverband, uit in meisjesscholen. In dit arme gebied blijven meisjes namelijk elke maand tot vijf dagen weg van school omdat ze zich geen maandverband kunnen permitteren.

Onze bestuursleden zorgden ervoor dat de leerlingen van Rachele middelbare school en St.Kizito school in Lira onder de gelukkigen waren. Zij kregen niet alleen Afripads maar ook solar lampjes, die ze rond de hals kunnen dragen en die hen ’s avonds toelaten om te studeren.

Je kan deze organisatie volgen op facebook en op website Together we’re Strong IVZW – We Care For You Uganda.

Ga terug