Het verhaal van de pen en de kracht van onderwijs

27/05/2024 21:00

Drie jaar geleden startte Ali Kiseka zijn Bachelor studies aan het Uganda Institute of Allied Health and Management Science in Kampala, dit dankzij de steun van velen. Hij is nu afgestudeerd met schitterende resultaten.

We vroegen hem zijn ervaringen met jullie te delen. Hij heeft dit graag gedaan, op een heel speciale manier.

Onderstaand vinden jullie de vertaling van zijn verhaal, met foto’s die hij zelf heeft gekozen.

Nu wil hij verder studeren aan de Clarck International University in Kampala om een Master  in Medical Laboratory Science te behalen.

Mensen die hem verder willen ondersteunen kunnen dit doen via een storting aan de VZW op nr BE23 8905 4404 0291, met vermelding Ali. Het boekje met zijn levensverhaal is ook nog verkrijgbaar aan 15 € inclusief verzending. Stortingen vanaf 40 € zijn fiscaal aftrekbaar.

We danken jullie nogmaals heel hartelijk voor de steun aan onze VZW!

 

DE PEN EN MIJN REIS DOOR DE PARA-MEDISCHE OPLEIDING

ALI KISEKA

 

Twintig jaar geleden begon mijn studieverhaal als kind geboren in de oorlog. Het begon op 23 maart 2004: mijn eerste schooldag. Tussen het puin en de wanhoop van mijn leven vond een pen de weg naar mijn kleine, trillende handen.

Als kleuter was ik altijd omringd geweest door de schaduwen van mijn verleden. Geboren in een wereld vol conflicten had de wrede realiteit van het leven diepe sporen nagelaten op mijn ziel. Ik was gebroken. Mijn familie was vernietigd.

Vanaf het moment dat ik mijn pen op papier zette vond er een transformatie plaats. Ik ontdekte woorden en stemmen die de grenzen van de stilte overstegen, woorden die gedachten droegen en dromen die zo lang in mij waren verdrongen door de chaos van de oorlog.

Door het schrijven ontdekte ik een nieuwe betekenis van vrijheid en expressie. Mijn pen was meer dan alleen een instrument om te schrijven. Mijn pen werd een instrument van kracht en hoop in een wereld van wanhoop en vernietiging. Op school leidde mijn pen mij naar een pad van zelfontdekking en genezing.

Toen ik startte op de medische school begon het mooie deel van mijn reis. Mijn paramedische studies waren niet alleen een nastreven van kennis en vaardigheden. Zij waren een middel tot een persoonlijke bewustwording. Een testament voor mijn ontembaar geloof in een betere toekomst.

Door elke lezing en  elke avondsessie dook ik dieper in de medische wereld, gedreven door mijn grote motivatie en het verlangen om mijn wonden uit het verleden te helen.

Tijdens deze moeilijke opleiding leerde ik niet alleen over de complexiteit van het menselijk lichaam maar ook over medeleven en empathie. Iedere patiënt werd als het ware een spiegel, een reflectie van mijn eigen verhaal, een herinneren aan de broosheid en veerkracht van mensen.

Tijdens mijn opleiding stond ik voor verschillende uitdagingen maar na elke succesvolle diagnose groeide mijn zelfvertrouwen en werden mijn mogelijkheden en kracht bevestigd.

Op school en tijdens discussies vond ik een groep van gelijkgezinden, verbonden door hetzelfde engagement om te genezen en te dienen. Samen vormden we een dragend netwerk van wederzijdse aanmoediging en begeleiding.

Toen ik afstudeerde op 3 mei 2024 verscheen ik daar niet alleen als goed opgeleide medisch lab technicus maar ook als een levend getuigenis van de transformerende kracht van onderwijs.

Nu schrijft mijn pen medische laboratorium diagnoses . Iedere patiënt die ik help bij een medische diagnose, ieder leven dat ik red, versterkt mijn geloof in mezelf en mijn levensdoel. Onderwijs heeft mijn pad verlicht, een pad dat niet bepaald wordt door littekens  uit het verleden maar door grenzeloze mogelijkheden in de toekomst.

Ga terug