Hydrocephalus (waterhoofd)

25/02/2019 20:55

Tijdens de eerste week van februari 2019 heeft Jan Cordonnier, bestuurder bij de vzw Sponsoring Kinderen Oeganda , een bezoek gebracht aan Lira in het noorden van Oeganda, waar heel wat sponsorkinderen en ex-kindsoldaten school lopen of school hebben gelopen.

Hier zien we Christine, een ex-kindsoldaat, met haar 1 jaar oud dochtertje dat een waterhoofd heeft. Hydrocephalus (waterhoofd) en spina bifida (open rug) komen veel voor in het noorden van Oeganda en in het zuiden van Zuid-Sudan. Dit komt meestal door de slechte bewaring van de granen en mais tijdens het regenseizoen. Door de vochtigheid groeit er een schimmel (Fusarium) die het mycotoxine fumonisine produceert. Fumonisine heeft de eigenschap het vitamine foliumzuur (vit B11) niet te laten absorberen in het lichaam, vandaar het mogelijks ontstaan van waterhoofden en open rugjes bij baby's.

We hebben Christine en haar dochtertje direct naar het zuiden in Oeganda gestuurd (Mbale, Cure Hospital) voor een operatief ingrijpen. Kostprijs: 375 euro, werd door sponsoring betaald.

Ga terug