Laatstejaars terug naar school
10/12/2020 19:49
Op 15 oktober gingen de scholen in Oeganda terug open maar enkel voor de laatstejaarsstudenten van het lager onderwijs, het lager middelbaar, het hoger middelbaar en de beroepsscholen.
Voor de studenten in de andere leerjaren gaan de scholen dit jaar niet meer open. Zij moeten wachten tot de start van het nieuwe schooljaar in februari om weer fysiek les te krijgen.
Voor onze vzw betekent het dat 63 van onze sponsorkinderen weer op de schoolbanken zitten. De vzw betaalde ruim 26 miljoen Oegandese Shilling of zo’n 5.900 euro aan schoolgelden voor deze groep.
De scholen in Oeganda gingen op 23 maart dicht om de verspreiding van het corona-virus af te remmen. Tijd winnen om de capaciteit in de medische zorg uit te bouwen en de mensen te overtuigen hun weerstand te verhogen, was de filosofie.
Dat is deels gelukt. Op een bevolking van 42 miljoen raakten sinds het uitbreken van de epidemie officieel 23.200 mensen besmet en stierven er 207.
Maar de regering geeft toe dat het werkelijk aantal gevallen veel hoger ligt. De lage testcapaciteit en de hoge kostprijs maakt dat er relatief weinig getest wordt. Een test kost tussen de 40 en 80 euro.
Vooral sinds de versoepeling van de maatregelen en de start van de verkiezingscampagnes stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onrustwekkend.
Op 7 december registreerde het land 701 nieuwe gevallen, het hoogste aantal ooit. Volgens de (sociale) media liggen alle ziekenhuizen vol en kunnen zelfs zwaar zieke patienten niet meer behandeld worden.
De komst van de eerste golf is geen verrassing. Uit electorale overwegingen is de regering minder geneigd om de huidige maatregelen af te dwingen of onpopulaire nieuwe maatregelen te nemen.
En politici, die vaak positief zijn, zijn door de huis-aan-huis campagnes en de massa-bijeenkomsten super-verspreiders geworden.
Terwijl Belgie en andere rijke landen zich opmaken voor de eerste vaccinaties, vragen ze zich in Oeganda af of en wanneer het vaccin hun deel van de wereld zal bereiken, en vooral wie ervoor zal betalen.