Verhaal Opio Sam, opgeschreven door hemzelf

26/02/2020 09:52

Sam Opio is degene met de beige shirt

Mijn naam is Sam Opio.  In 2003 werd ik ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer, LRA. Ik was toen nog maar 14 jaar en studeerde in P.A.G. in Lira.

De rebellen vielen ons dorp, Alela, binnen en namen me mee, samen met mijn jongere zus Joan. Zij werd een paar jaar later vrijgelaten maar ik werd gedurende 15 jaar gevangen gehouden.

In 2018 kon ik ontsnappen uit de rebellengroep onder de leiding van commandant Odongo. Toen we erop uitgestuurd werden om voedsel te stelen en te plunderen in Congo kon ik bijna ontsnappen maar ik werd beschoten en kreeg kogels in de hand. Ik slaagde erin te ontkomen aan het Congolese leger en bereikte het Oegandese regeringsleger. Ik werd naar het kantoor van de amnestiecommissie gebracht. Daar kon ik herstellen en kreeg ik de nodige psychologische bijstand om mijn trauma’s te kunnen verwerken. Daarna werd ik herenigd met mijn familie.

Ik zocht naar ondersteuning van Sponsoring Kinderen Oeganda om mijn studies te kunnen verder zetten en op die manier een betere toekomst te kunnen opbouwen. Onderwijs en scholing zijn immers noodzakelijk om iets van mijn leven te kunnen maken.

Met de hulp van God en ontmoette ik mentors en counselors. Dan kwam ik in contact met Tonny Owilly, de coördinator van het sponsorprogramma in Lira en vroeg hem om hulp. Hij noteerde mijn verhaal en verzamelde al de nodige documenten, zoals mijn amnestiekaart. Hij was een grote steun voor mij.

Via Sponsoring Kinderen Oeganda kan ik nu mijn studies toch nog afmaken, na al die jaren van ontvoering.

Dank u heel hartelijk

Sam Opio,
Adwoki Technical School,
februari 2020

Ga terug