Waterpomp

08/01/2016 13:27

Zoals elk jaar, nu al voor de 16de keer, trokken we vorig jaar naar Oeganda. Opnieuw gingen enkele sponsorouders, Jean, Michèle en Anne met ons mee om scholen te bezoeken, sponsorkinderen op te zoeken en hun dorpen te leren kennen.

Ieder jaar krijgen we ook geld mee van sponsorouders en sympathisanten. Daarmee kunnen we voor de armste kinderen het nodige kopen voor op school: schoenen, zeep, muskietennetten, ondergoed, matrassen, enz…

Dit jaar gingen ook Veerle Gielen en Jean Pierre Swennen voor de eerste keer met ons mee. Met de giften van hun huwelijksjubileum wilden ze de kinderen steunen via de VZW.

We bezochten oa Abiya, het dorpje van Mary Adong, een ex-kindsoldaat, en haar zoontje Bennard Toyota, geboren in gevangenschap. Dit dorpje bezoeken we elk jaar en we proberen dit al vele jaren te steunen met zaaigranen, kippen of geiten.Dit jaar konden we paar koeien kopen en een ploeg zodat ze sneller opbrengst kunnen hebben , ook voor de omliggende dorpjes. De mensen zijn er sterk op vooruit gegaan maar toch zijn ze nog straatarm. Ze hebben vaak te weinig eten en de hygiëne is er erbarmelijk. Ze moeten meer dan 10 km lopen voor drinkbaar water. De kinderen zijn ondervoed en ongewassen.

Ondanks al hun miserie werden we er terug ongelooflijk hartelijk begroet. Toyota zag er echter slecht uit. Hij had verschillende open vleeswonden die vol vliegen zaten. Zijn hoofd stond vol met schurftige korsten. Met de andere kinderen was het al niet veel beter gesteld. Het grootste probleem bleek het gebrek aan voldoende water. Jean Pierre en Veerle waren zo erg onder de indruk dat ze ter plaatse besloten er iets aan te doen. Ze namen het besluit een waterpomp te sponsoren. Het bleek dat op die manier meer dan 1000 mensen, in een straal van 1 km, over drinkbaar water zouden kunnen beschikken.

Met een lokale NGO werd alles besproken en geregeld. De plaatselijke gemeenschap werd verantwoordelijk gesteld voor de werking en het gebruik van de waterput en de pomp. Daarom werd van hen ook een betaalbaar startkapitaal gevraagd om hun betrokkenheid in het project te versterken. Er werden vergaderingen belegd met de verschillende dorpsoversten en verantwoordelijken. Er gebeurde een watercontrole en er werd een onderhoudsplan opgesteld waarvan een maandelijkse samenkomst een voorwaarde was .Iedere familie moet maandelijks een bedrag sparen om het onderhoud van de pomp op termijn te financieren. De mensen werden door de NGO begeleid in het gebruik en opgeleid in hygiëne en milieubewustzijn.

Vanuit België volgden we de voltooiing van het project. We kregen foto’s en verslagen zodat we de evolutie konden volgen. Het resultaat was hartverwarmend! Nu hebben zo’n 1000 mensen drinkbaar water. En wij, wij zijn zo benieuwd om het dorpje weer te zien in 2018…

Hartelijk dank Veerle en Jean Pierre en alle sponsorouders die zulke ongelooflijke  kansen voor die mensen mogelijk maken!

Lieve & Bernard, vrijwillig medewerkers Sponsoring Kinderen Oeganda

Ga terug