Editoraal januari 2018

Opnieuw 60 bijkomende kinderen in sponsoringprogramma.

De vzw Sponsoring Kinderen Oeganda neemt dit jaar opnieuw 60 bijkomende kinderen op in haar sponsoringprogramma. Het gaat om kinderen verwekt en geboren in de Lord’s Resistance Army, zogeheten ‘kinderen geboren in gevangenschap’. Hun moeders werden op jonge leeftijd door de rebellen ontvoerd en verkracht.

In totaal hebben we dus sinds vorig jaar 124 bijkomende kinderen naar school gestuurd: 94 naar de lagere school, 29 naar het middelbaar onderwijs en een naar het beroepsonderwijs.

We zijn op zoek naar sponsors voor deze nieuwe kinderen zodat ze tot het laatste jaar van het middelbaar kunnen studeren. Geinteresseerden kunnen het formulier op onze website invullen en sturen naar Carmen Talloen (p.cmichiels@telenet.be). Zij krijgen dan een fiche toegestuurd met een foto en levensverhaal van hun sponsorkind.

We hebben ook opnieuw een evaluatie-formulier ingevoerd, waarbij de leerkrachten wordt gevraagd onze sponsorkinderen te beoordelen op gedrag, prestaties en aanwezigheid.

De manier van punten geven in Oeganda is namelijk erg complex en voor buitenstaanders onbegrijpelijk. Door zelf een evaulatie-formulier op te maken kunnen we onze sponsorkinderen beter opvolgen, en eventueel op tijd ingrijpen als er een probleem rijst.

De sponsors zullen elk jaar het evaluatieformulier van hun sponsorkind toegestuurd krijgen, samen met een foto.

Vorig jaar hebben we opnieuw 57,000 euro uitgegeven aan schoolgeld en schoolpakketten, een lichte stijging in vergelijking met 2016. Dat brengt het cumulatief totaal sinds de start van het project op ruim 2.4 miljoen euro (of bijna 3.3 miljoen dollar).

Met de nieuwkomers erbij zullen we sinds 2000 in totaal 3.447 ex-kindsoldaten en kinderen geboren in gevangenschap naar school hebben gestuurd. De vzw betuigt haar oprechte dank aan allen die dit hebben mogelijk gemaakt.