Tekeningen van ex-kindsoldaten

Deze tekeningen werden door de ex-kindsoldaten gemaakt voor hun sponsor Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw (TIOLV) Oudenaarde.

Alice Lafer

Ik werd gedurende 7 jaar gevangen gehouden door de rebellen van het LRA. Het grootste gedeelte van die periode verbleef ik in een kamp in Soedan. Onmiddellijk na mijn ontvoering werd ik vastgebonden en werd ik verplicht lange afstanden af te leggen. Mijn voeten waren opgezwollen van het vele lopen.

 

lees meer

James Opoka

Ik werd ontvoerd op 19 januari 2002. Ik was toen 12 jaar en woonde in Pader. De rebellen vielen mijn huis binnen en ik werd zwaar geslagen. Ze bonden mij vast omdat ze me niet wilden dat ik zou proberen te ontsnappen.

lees meer

Francis Odongo

Ik werd op 19 februari 2005 in Apac ontvoerd. De rebellen vielen ‘s nachts ons huis binnen en namen me mee, samen met mijn vriend. Ik was toen 15 jaar. De eerste twee dagen kreeg ik niets te eten of te drinken. Wel moest ik zware ladingen dragen. Ik kreeg 50 stokslagen als een soort welkom bij de rebellen en dan nog een 50 stokslagen als initiatie voor de militaire training.

 

lees meer

Irene Atim

Ik ben Irene Atim en werd geboren in Gulu. Op 2 januari 2005 werd ik ontvoerd door de rebellen. Ik was toen 13 jaar. Ik werd onmiddellijk verplicht zware ladingen bonen te dragen. De afstanden die we moesten afleggen waren heel lang. Ik zag kinderen die probeerden te ontsnappen. Als straf werden ze vermoord op een vreselijke manier. Ze werden gedood met bijlen en panga’s. Ikzelf moest 7 keer aan zulke moordpartijen deelnemen. Ik kon niet anders of ik zou ook vermoord worden.

 

lees meer

Santo Okot

Ik werd ontvoerd in oktober 97. De rebellen vielen ‘s nachts ons huis in Pader binnen en namen me mee. Ik moest heel lange afstanden te voet afleggen. Ik was er getuige van hoe andere kinderen werden vermoord omdat ze te traag liepen of probeerden te ontsnappen.

lees meer